Kellys Kerékpár Típusok

Kellys MTB kerékpár (26”)

A '80 évek elején, Amerikában alakították ki az MTB kerékpár típust. 26”-os kerekű kerékpárok, de manapság már egyre inkább terjed a 29”-os kerekű verziója. A kerekeken lévő külsők futóél nélküliek, különböző méretű és sűrűségű bütykökkel vannak ellátva a minél jobb tapadás érdekében. Egy MTB elsősorban hegyes terepre, földutakra, ösvényekre való. Meredek lejtőkön és emelkedőkön egyformán stabil. Hajtóműve az akadályokon átjutás érdekében magasabbra került, váza sportos geometriájú. Első, esetleg hátsó teleszkóp, V-fék vagy tárcsafék jellemző az MTB-re. Több típusa különböztethető meg az első illetve a hátsó teleszkóp rugóútjának hossza alapján.

Kellys MTB kerékpár típusok: Radius, Sphera, Colibree, Viper, Scarpe, Wuartz, Oxygen, Sue, Salamander, Spider, Belle, Janette, Cool, Magic, Magnus, Ann, Madman, Glock, Imagine, Joyce, Majestic, Blade, Mystery, Raptor, Mobster, Hacker, Sabotage…

 

Kellys MTB 29 kerékpár (29”)

A '80 évek elején, Amerikában alakították ki az MTB kerékpár 26”-os változatát, melynek manapság már egyre inkább terjed a 29”-os kerékméretű verziója.

A 29-es igazi előnye a köves gyökeres részeken és a meredek emelkedőkön jön ki. A nagy keréknek köszönhetően az egyenetlen talaj „simábbá válik”, sokkal könnyebben átgördül a kerékpár egy-egy akadályon, mint 26”-os társa.

Kellys MTB29 kerékpár típusok: TNT…

 

Kellys Fully kerékpár (26”)

Az MTB-k olyan típusa aminek elöl és hátul is van teleszkópja. A hátsó rugóstag miatt ezek a Fully kerékpárok kényelmesebbek („kevésbé ráznak”) merev farú társaiknál, élvezetesebb a terepen való kerékpározás. A rugóutak alapján az alábbi típusokat különböztethetjük meg:

  • maraton: 90-100mm

  • all mountain: 120-140mm

  • enduro: 150-170mm

  • freeride: 170-200mm

  • downhill: 180-210mm

A tárcsafék itt már kötelező felszerelés, a teleszkópok sokrétűen állíthatók.

Kellys Fully kerékpár típusok: Beast, Wandal, Rogue, Blog, Flown, Toxic, Folly, Tyke, Rabble, Slash, Orc, Kju…

 

Kellys Trekking kerékpár (28”)

Kényelmes vázgeometria, csomagtartó, sárvédő jellemzi a trekking kerékpárokat. Szilárd burkolatú, esetleg föld- vagy murvás útra való. Vázgeometriája stabil és kényelmes, magas építésű, erős. Nagy átmérőjű kerekek, országúti vagy futóbordás mintájú gumikkal a kis gördülési ellenállás érdekében. A kényelmet szolgálja a hajlított kormány, a rugós nyeregcső, esetleg géles nyereg és az állítható kormányfej. A trekking kerékpárokon található még láncvédő, első teleszkóp esetleg tárcsafék is. Elsősorban kirándulásra, túrázásra való, de mindennapi közlekedésre is alkalmas.

Kellys Trekking kerékpár típusok: Athena, Athos, Lagoon, Carter, Christy, Downtown, Visage, Chelsea, Avenue, Lagoon, Walker, Aeron, Misty, Clipper, Voyage…

 

Kellys Cross kerékpár

A túrakerékpár sportos változata a crosstrekking. Csomagtartó, sárvédő, kitámasztó nincs az ilyen kerékpárokon, de utólag is fölszerelhetjük ezeket a kiegészítőket, ha esetleg egy hosszabb túrára indulnánk. A nagy átmérőjű kerekeken erdei talajra szánt, bordás külső található. Teleszkópot mindenképpen találunk egy crosstrekkingen illetve a tárcsafék sűrűbben fordul elő, mint egy túrakerékpáron. Azoknak ajánljuk, akik vegyes terepen, esetleg sportolási szándékkal kerékpároznak, de a kényelem is fontos.

Kellys Cross kerékpár típusok: Alpha, Result, Sylus, Kappa, Coach, Flash, Gamma, Saphix, Omega, Axis, Tina, Neos, Agnes, Axell, Cobe, Grace, Exquisite, Clea, Cliff, Penelope, Alex, Evox, Mash, Phanatic, Definite…

 

Kellys országúti kerékpár

Aszfalt úton történő, a minél gyorsabb haladásra tervezték az országúti kerékpárokat. A hajlított koskormány , az előredőlő testhelyzet, a vékony gumi és a minimális súly, a lehető legkisebb légellenállást teszi lehetővé. Az első, mai értelemben vett, váltós kerékpárok ilyenek voltak. Több mint 100 éve létező típus, világszerte ismert versenysorozatokkal (Tour de France, Giro , Vuelta). Az országúti kerékpároknak az extrém, terepre szánt változata a Cyclo Cross. Módosított fékek , hajtás és szélesebb terepkülsők különbözteti meg az aszfaltra szánt társaitól.

Kellys országúti kerékpár típusok: ARC, IRC, URC…

 

Kellys BMX kerékpár

A BMX kis kerekű, trükkökre kifejlesztett kerékpár. Sebességváltót nem szerelnek rá.

A fékek a kormánycsapágynál úgynevezett rotorral vannak összekötve, így a különböző trükköknél (kormánypörgetés, vázpörgetés) nem csavarodik föl a fékbowden. A kerekek tengelyeire szoktak még kilépőket (pegeket) is tenni. Ezek is a különböző trükkök, ugratások végrehajtásánál hasznosak.

Több irányzata is van a BMX-ezésnek:

  • trükkök aszfalton, terepen vagy félcsőben történő bemutatása (dirt, freestyle, flatland, park)

  • ugratókkal tarkított tereppályán versenyzés ( BMX Race)

Kellys BMX kerékpár típusok: Marc…

 

Kellys City kerékpár (26”, 28”)

A City kerékpárokat városi közlekedésre tervezték. A „holland típusú” kerékpárhoz ez hasonlít a leginkább. Kialakításánál elsődleges szempont a kényelem. Az ilyen kerékpárok jellemzője az alacsony átlépésű váz, magas-íves kormány, csomagtartó, kormányra szerelt kosár. Dinamós világítás általában gyárilag van a kerékpáron, az újabb típusokon már az első kerékagyba beépített, úgynevezett agydinamó biztosítja a lámpák megfelelő fényét. A city kerékpárok általában egysebességesek illetve 3 sebességes agyváltóval vannak fölszerelve. Ritkán előfordul 7 esetleg 8 sebességes agyváltóval szerelt típusuk is.

Kellys City kerékpár típusok: Season, Harmony, Twist, Downtown, Mascarena, Estima, Ambiente, York…

Kerékpárház
Berguson Kerékpár Szaküzlet és Szerviz
Merida Kerékpár Webáruház
Gepida Kerékpár Webáruház
Berguson Kerékpáros Ruházat és Túrafelszerelés
Endura Kerékpáros Ruházat
Óbuda Kerékpár Kölcsönző
GT Kerékpár Webáruház
Kellys Webshop Kerékpár Webáruház