GYIK

Milyen az ideális kerékpár vázméret?

A kerékpár vázméretét a nyeregvázcső hossza határozza meg.  A nyeregvázcső hossz változásával arányosan változik a felsőcső hossz is, így egy nagyobb vázméretű kerékpár nem csak függőleges irányban, hanem hosszirányban is nagyobb lesz.

íme egy ábra, amely segítségedre lesz

Vázméret

A hozzád illő megfelelő kerékpárméretet elsősorban a testmagasságod határozza meg. A megfelelő vázméretet az alábbi táblázatok segítségével tudod kiválasztani:

 

MTB (Mountain Bike) kerékpár vázméret meghatározása

Testmagasság (cm)

Javasolt vázméret

 

hüvelyk / inch

betű

148 - 158

13" - 14"

XS

158 - 168

15" - 16"

S

168 - 178

17" - 18"

M

178 - 185

19" - 20"

L

185 - 193

21" - 22"

XL

193 - 198

23" - 24"

XXL

 

 

Országúti kerékpár vázméretének meghatározása

Testmagasság

Javasolt vázméret

cm

cm

betű

148 - 152

47 - 48

XXS

152 - 160

49 - 50

XS

160 - 168

51 - 52 - 53

S

168 - 175

54 - 55

M

175 - 183

56 - 57 - 58

L

183 - 191

58 - 59 - 60

XL

191 - 198

61 - 62 - 63

XXL

 

 

Trekking kerékpár vázméretének meghatározása

Magasság

Javasolt váz méret

centiméter

hüvelyk / inch

méret

centiméter

147 - 155

13" - 14"

XS

47 - 49

155 - 165

15" - 16"

S

50 - 52

165 - 175

17" - 18"

M

53 - 54

175 - 183

19" - 20"

L

55 - 57

183 - 191

21" - 22"

XL

58 - 61

191 - 198

23" - 25"

XXL

61 - 63

 

 

Ha úgy érzed, hogy a kerékpárod a kiválasztott vázmérettel mégsem illeszkedik pontosan a testalkathoz, akkor érdemes a nyereg előre- vagy hátratolásával történő beállítást elvégezni, vagy ha még így sem tökéletes, akkor a kormányszárat (stucni) is hosszabbra, vagy rövidebbre lehet cserélni.

 

  • A kerékpár személyes átvétele hol történik?

Ha a rendelésed során a személyes átvételt választottad, akkor az általunk e-mailben visszajelzett időpont után a Berguson Kerékpár Üzletében veheted át a kerékpárodat.

Az üzlet címe: 1035 Budapest, Vihar u. 12.

Átvétel időpontja: Lehetőség szerint hétfőtől csütörtökig: 10-től 18 óráig, pénteken 10-14 óráig elkerülve a szezonban esetlegesen felmerülő péntek délutáni és szombati torlódásokat!

 

Berguson Kerékpár

Térkép:

 

  • Milyen összeszereltségi állapotban kapom meg a kerékpáromat?

Ha házhozszállítást kértél, akkor a kerékpárodat szállításra alkalmas kartondobozban, szakszerűen üzembe helyezve (használatra készen) szállíttatjuk címre. Csak az első kereket, a kormányt és a pedálokat szereljük ki, mivel a DPD futárszolgálat csak így tudja szállítani a csomagot.

Személyes átvétel esetén használatra készen, üzembe helyezve veheted át a kerékpárodat.

  • Hogyan kell összeszerelni helyesen a kerékpárt?

A szükséges szerszámok a 4, 5, 6, 8mm-es imbuszkulcsok és 15mm-es pedálkulcs.

A kerekek berakásakor ügyelned kell a gyorszár helyes meghúzására és a fékek beakasztására.

A pedálokat a pedálkulccsal, egyes esetekben pedig imbuszkulccsal lehet betekerni a hajtókarba. A pedálokon jelölve van, hogy melyik a bal, illetve melyik a jobb oldali.

Figyelj helyes a meghúzási irányra, mert a bal oldali pedál bal menetes, a jobb oldali pedig jobb menetes.

A kormány felszerelésekor ügyelj a kormányszár csavarjainak megfelelő meghúzási nyomatékára és a meghúzás sorrendjére. A négycsavaros kormányszárak csavarjait átlós sorrendben kell egyenletesen, mindig fél-fél, aztán negyed-negyed fordulatokat hajtva meghúzni!
 

 

  • Használat közben mire figyeljek?

A váltásnál ügyelj a keresztbe váltás elkerülésére, mert ez rendellenes kopáshoz vezet és csökkenti a lánc és a fogaskerekek élettartamát, és ez könnyen a lánc leeséséhez vezethet.
Kerüld a terhelés alatti váltást.

A V-fékkel rendelkező kerékpárodon a kerék kivételéhez ki kell akasztanod a féket, hogy a felfújt külsőgumi kiférjen a fékpofák között.

A kerék visszarakása után mindig ellenőrizd a gyorszár megfelelő meghúzását és akaszd vissza a féket!

A hidraulikus tárcsafékkel szerelt kerékpáron soha ne húzd be a fékkart, ha a kereket már kivetted, mert az a fékdugattyúk károsodásához vezet, mely csak szakszervizben javítható. Minden ilyen esetben használj tárcsahelyettesítő betétet.

A féktárcsát óvd a zsíros, olajos szennyeződésektől. Szabad kézzel ne fogd meg a fékfelületét.

Hosszabb folyamatos fékezés után ne érj hozzá a féktárcsához és a féknyereghez, mert ilyenkor 150-200°C is lehet a hőmérséklete.

A tárcsafékeknek kell pár erősebb fékezés, hogy összekopjon a fékbetét és a tárcsa és elérje a maximális hatásfokát.

Ha még nem használtál tárcsafékes kerékpárt először óvatosan győződj meg a fék képességeiről, tesztelt, nehogy meglepetés érjen!

  • Teleszkópos villák ismertetése

Teleszkópos villával általában a 60 ezer forint feletti kerékpárokat szerelik. Ezekben a rugózó elem általában tekercsrugó és elasztomer. Csillapítási rendszert ezek még nem tartalmaznak. A rugók előfeszítését a két becsúszó szár tetején forgó tárcsával lehet állítani, ezzel szabályozhatjuk – testsúlyunknak megfelelően - a villa keménységét. A 80 ezer forintos árkategóriától a villák felépítése még mindig hasonló, de már kiegészülhet a „LockOut” zárfunkcióval. Ez azt jelenti, hogy egy kar elfordításával blokkolni tudjuk a villa mozgását. Ez hasznos lehet emelkedőn való haladáskor, mert a hajtásra szánt energia nem vész el a villa felesleges mozgásában. Ezeknél a villáknál ügyelj rá, hogy ne felejtsd Lock állásban miután felértünk az emelkedőn, mert merev villával gyökeres, sziklás talajon közlekedni, járdaszegélyre felhajtani, ugratni balesetveszélyes és a villa is károsodhat. 120 ezer forint feletti kerékpárok villáiban már lehet állítható a visszaút csillapítás is, amit egyes típusokon a villa szárának tetején, más típusokon a villa alján lévő tekerőgombbal lehet állítani.

  • Tisztítás/karbantartás

Ha magasnyomású vízsugaras készülékkel tisztítod a kerékpárt, ügyelj arra, hogy a váltó/fék karokat és a csapágyakat (kormánycsapágy, középcsapágy, kerékcsapágyak, összteleszkópos vázaknál a forgáspont csapágyak) ne érje vízsugár tengely irányból, mert kimossa belőlük a kenőanyagot és idő előtti kopást, tönkremenetelt eredményez.

A láncot a használattól függően két-háromhetente, ill. minden esős kerékpározás után kend be láncolajozó anyaggal.

A teleszkópok becsúszó száráról minden kerékpározás után egy tiszta ronggyal töröld le az összegyűlt szennyeződést.

 

 

A Kellys hivatalos weboldala

Kerékpárház
Berguson Kerékpár Szaküzlet és Szerviz
Merida Kerékpár Webáruház
Gepida Kerékpár Webáruház
Berguson Kerékpáros Ruházat és Túrafelszerelés
Endura Kerékpáros Ruházat
Óbuda Kerékpár Kölcsönző
GT Kerékpár Webáruház
Kellys Webshop Kerékpár Webáruház